Spilleautomater når nye høyder

Spilleautomater er mer populære enn noen gang, og folk i alle aldre spiller på nettet, med og uten ekte penger. Hva er det med disse spillene som lokker til seg så mange spillere? For de fleste handler det nok om spenning og underholdning, selv om noen også spiller i håp om å vinne penger.

Er det farlig å spille spilleautomater?

Det stemmer at spill kan føre til avhengighet, men for de aller fleste er det ingen risiko for å bli avhengig. For å spille fornuftig, er det viktig å sette opp et budsjett, og holde seg til det. Muligheten til å spille med lekepenger gjør at du kan spille så mye du vil, helt gratis når de ekte pengene er spilt opp. Så hvis du bare spiller for underholdningens skyld, er gratisspill like morsomt som spill med ekte penger. Det kan likevel være greit å ha en liste over faresignaler, som kan fortelle deg om du eller noen du kjenner står i fare for å bli avhengig av spill.

De vanligste faresignalene:

  • Å spille videre for å “vinne tilbake” tapte penger
  • Å bruke penger fra andre deler av budsjettet på spill
  • Å låne penger til spill
  • Å bruke mange timer om dagen til spill
  • Å isolere seg fra andre og bruke tiden til spill
  • Endret adferd
  • Å ikke ta vare på seg selv og sin egen helse
  • Spillingen er ikke lenger gøy, men noe du gjør fordi du føler du må

Ta kontakt med en hjelpetjeneste dersom spill blir et problem.

Ulike varianter av automater

Etter denne moralprekenen er det på tide å ta en titt på de ulike variantene av spilleautomater som finnes, og sjekke fordeler og ulemper med dem. Hovedgruppene av spilleautomater er klassiske automater, videoautomater og jackpotautomater.

Klassiske spilleautomater

Klassikerne er gjerne enklere i utformingen. De er ofte utstyrt med tre hjul, og få gevinstlinjer. Mange av dem benytter fruktsymboler, og derfor kalles spillene “fruktautomater” eller “fruktmaskiner”. Noen av de klassiske spilleautomatene som tilbys på nettet er kopier av gamle automater, og har derfor lokket til seg nostalgiske spillere.

Fordelen med de klassiske spillene er at de er enkle, og dermed lette å forstå for en nybegynner. Ulempen er at de har få eller ingen bonusinnslag, de deler for eksempel sjelden ut gratisspinn. Få gevinstlinjer gir dessuten få vinnersjanser per spinn.

Videoautomater

Videoautomatene er langt mer varierte både når det gjelder tema og innslag. Her finner du spill som gir deg gratisspinn, og som kan ha både ett og flere bonusspill. Videoautomatene er den største og mest mangfoldige gruppen av spilleautomater.

Fordelen med videoautomatene er nettopp at de er så varierte. De kan være relativt enkle, men de kan også være avanserte. Og de kan handle om hva som helst. Derfor vil alle typer spillere finne videoautomater de har sansen for. Ulempen kan være at noen av spillene blir uoversiktlige, spesielt for nye spillere. Dette gjelder først og fremst spill der det er mange hjulsett som spinner samtidig, eller spill med ulike bonusspill.

Jackpotautomater

Jackpotautomatene er spill som har såkalte progressive jackpoter. Disse spillene kan gjøre folk til millionærer, og det er nettopp dette som lokker spillerne til jackpotspillene.

Fordelen med jackpotspill er at de har store toppgevinster. Men ulempen er at mange penger som ellers ville gått til smågevinster, havner i den store potten, og dermed reduseres gevinstutbetalingen totalt sett. Du må dessuten satse maksimalt antall mynter for å ha sjanse til å vinne jackpoten, så jackpotspillene kan være kostbare.